ISPITIVANJE UTICAJA VRSTE MASTI U HRANI ZA TOV PILIĆA NA KLANIČKE PARAMETRE
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje uticaja pola i vrste masti korišćene u omašćivanju hrane za tov pilića na proizvodne i klaničke parametre utovljenih pilića.U radu su prikazani rezultati internih istraživanja sprovedenih u Perutnina Pttuj Grupi. Ogledne grupe su hranjene koncentratnim smesama istog sirovinskog sastava i istih nutritivnih svojstava, sa razlikom u kvalitetu i sastavu masnoće (svinjska mast i suncokretovo ulje). Statistička analiza je pokazala da postoji zavisnost između prinosa trupova i pojedinih delova trupa i vrste masnoće u hrani za tov pilića.
Ključne reči
Reference
Hopić S., Ravlovski Z., Smiljanić R., Mašić B., Vračar S., Nedeljni rast telesne mase brojlerskih pilića različitog genotipa i pola, Nauka u živinarstvu, 1996, 274-275
Bogosavljević-Bošković S.,Mitrović S., Retrović M., Đoković R., Dosković V Uticaj uzrasta i sistema držanja na odabrane parametre kvaliteta mesa pilića u tovu, Savremena poljoprivreda,2008.121-125
Bogosavljević-Bošković S., Đoković R., Radović V., Dosković V., Kvantitativne karakteristike obrađenih trupova brojlerskih pilića iz različitih sistema gajenja, Savremena poljoprivreda, 2006, 87
Povratni linkovi
- Trenutno nema povratnih linkova