INTEGRISANI SISTEM MENADŽMENTA U PEKARSKOJ INDUSTRIJI LESKOVAC

Jasmina Veličković, Jovana Arsić, Maja Staletović

Sažetak


Od svih faktora koji utiču na zdravlje ljudi, najvažnije mesto zauzima ishrana. Normalan rast i razvoj, otpornost prema infekcijama i bolestima, prevremeno starenje kao i odvijanje uobičajnih aktivnosti samo su neki aspekti uticaja pravilne i bezbedne ishrane na čoveka. Veliki broj oboljenja koji se javlja kod ljudi uslovljen je upravo ishranom namirnicama koje nisu bezbedno ispravne.

Proizvodi od žitarica, pa i hleb kao osnovna životna namirnica, spadaju među darove koje priroda uz primenu tehnologije i određeno angažovanje nudi čoveku. Da bi od brašna, vode, kvasca, soli i drugih nutritivno vrednih sirovina dobili visoko kvalitetne i bezbedne, kratkotrajne i polutrajne proizvode od visokog fiziološkog značaja za ljudski organizam, pored upotrebe propisane i standardizovane opreme odnosno procedura sistema kvaliteta ISO 9001:2015, neophodno je obezbediti i sistem bezbednosti hrane (HACCP), koji utvrđuje, procenjuje i kontroliše rizike koji su bitni za bezbednost dobijenih proizvoda. Oblast proizvodnje hleba i peciva je vrlo osetljiv sa aspekta analize kvaliteta i primene najnovijih standarda, što zahteva niz mera koje treba preduzeti od obezbeđenja i prijema sirovina do dobijanja i distribucije gotovih proizvoda. Cilj ovog rada je da se ovakvim merama isključe eventualno moguće rizike kontaminacije koji mogu nastati na putu od prijema....


Ključne reči


sistema kvaliteta ISO 9001:2015, HACCP

Reference


Powell, T.C. Total quality management as competitive advantage: a review and empirical study. Strategic Management Journal, 16, 15-37. (1995).

http://dx.doi.org/10.1002/smj.4250160105

Samson, D., & Terziovski, M. The relationship between total quality management practices and operational performance. Journal of Operations Management, 17, 393-409. (1999).

http://dx.doi.org/10.1016/S0272-6963%2898%2900046-1.

Huarng, F., & Chen, Y.T. Relationships of TQM philosophy, methods and performance: a survey in Taiwan. Industrial Management & Data Systems, 102, 226-34. (2002).

http://dx.doi.org/10.1108/02635570210423271

Parast, M.M., Adams, S.G., & Jones, E.C. Improving Operational and Business Performance in the Petroleum Industry through Quality Management. International Journal of Quality & Reliability Management, 28, in press. (2011).

http://dx.doi.org/10.1108/02656711111121825

Kaynak, H. The relationship between total quality management practices and their effects on firm performance. Journal of Operations Management, 21, 405-35. (2003).

http://dx.doi.org/10.1016/S0272-6963%2803%2900004-4

Johnson, D.M. Empirical study of QS 9000 using principal components analysis and robust regression. The Quality Management Journal, 11(1), 33-46. (2004).

Delmas, M. Stakeholders and competitive advantage: the case of ISO 14001. Production and Operations Management, 10, 343-58. (2001).

http://dx.doi.org/10.1111/j.1937-5956.2001.tb00379.x

Braun, B.Building global institutions: the diffusion of management standards in the world economy – an institutional perspective, in Alvstam, C.G. and Schamp, E.W. (Eds), Linking Industries Across the World, Ashgate, London, 3-27. (2005).

Zeng S., Tian P., Shi J., Implementing integration of ISO 9001 and ISO 14001 for construction. Managerial Auditing Journal 20 (4), 2005., pp. 394–407.

Zeng S., Jonathan J.S., Lou G.X., A synergetic model for implementing an integrated management system: an empirical study in China, Journal of Cleaner Production 15,

, pp. 1760-1767.

Jorgensen T., Remmen A., Mellado D., Integrated management systems – three different levels of integration, Journal of Cleaner Production 14, 2005., pp. 713-722.

,.Jorgensen T., Towards more sustainable management systems: through life cycle management and integration. Journal of Cleaner Production., 2007.

Integrated management system: The experiences of three Australian Zutshi A., Sohal A., organisations. Journal of Manufacturing Technology Management, 16(02),2005., pp. 211-232.

Standard SRPS EN ISO 22000:2007 – Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane-Zahtevi za svaku organizaciju u lancu hrane ISS,2007.

Douglas A., Glen D., Integrated management systems in small and medium enterprises.

Total Quality Management, 11(4/5&6), 2000., pp. 686-690.

Pravilnik o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja "Službeni glasnik RS", br. 22/2018.

Zakon o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe ″Službeni list SFRJ″ br. 53/1991,

Pravilnik o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica u prometu ″Službeni list SRJ″ br. 26/1993, 19.Pravilnik o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja "Službeni glasnik RS", br. 22/2018.

Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa "Službeni list SRJ" br. 52/95.

Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za pekarski kvasac "Službeni list SRJ" br. 9/02.

Pravilnik o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine" Službeni list SCG" br. 56/03 i 5/04.

Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za fine pekarske proizvode, žita za doručak i snek proizvode "Službeni list SCG" br. 12/05.

Pravilnik o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica "Službeni list SCG" br. 4/04, 12/04 i 48/04.

Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za pomoćna sredstva u proizvodnji prehrambenih proizvoda "Službeni list SRJ"br. 62/02.

Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu "Službeni glasnik RS" br. 135/04.

Арсовски С., Лазић М., Водич за инжењере квалитета, Центар за квалитет,

Машински факултет, Крагујевац, 2008.

Đorđević J. Integrisani menađjment sistemi, YUSQ ICQ 2006 – International Journal „Total Quality management & Exellence“ Vol. 35, No. 1-2, 2007.

Salomone R., Integrated management systems: experiences in Italian organizations.

Journal of Cleaner Production, XX(2008), 2008., pp. 1-21.


Ceo tekst: PDF

Povratni linkovi

  • Trenutno nema povratnih linkova


Copyright ⓒ 2013 ..: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo - Beograd :..