INTEGRISANI SISTEM MENADŽMENTA U PEKARSKOJ INDUSTRIJI LESKOVAC
Sažetak
Od svih faktora koji utiču na zdravlje ljudi, najvažnije mesto zauzima ishrana. Normalan rast i razvoj, otpornost prema infekcijama i bolestima, prevremeno starenje kao i odvijanje uobičajnih aktivnosti samo su neki aspekti uticaja pravilne i bezbedne ishrane na čoveka. Veliki broj oboljenja koji se javlja kod ljudi uslovljen je upravo ishranom namirnicama koje nisu bezbedno ispravne.
Proizvodi od žitarica, pa i hleb kao osnovna životna namirnica, spadaju među darove koje priroda uz primenu tehnologije i određeno angažovanje nudi čoveku. Da bi od brašna, vode, kvasca, soli i drugih nutritivno vrednih sirovina dobili visoko kvalitetne i bezbedne, kratkotrajne i polutrajne proizvode od visokog fiziološkog značaja za ljudski organizam, pored upotrebe propisane i standardizovane opreme odnosno procedura sistema kvaliteta ISO 9001:2015, neophodno je obezbediti i sistem bezbednosti hrane (HACCP), koji utvrđuje, procenjuje i kontroliše rizike koji su bitni za bezbednost dobijenih proizvoda. Oblast proizvodnje hleba i peciva je vrlo osetljiv sa aspekta analize kvaliteta i primene najnovijih standarda, što zahteva niz mera koje treba preduzeti od obezbeđenja i prijema sirovina do dobijanja i distribucije gotovih proizvoda. Cilj ovog rada je da se ovakvim merama isključe eventualno moguće rizike kontaminacije koji mogu nastati na putu od prijema....
Ključne reči
Reference
Powell, T.C. Total quality management as competitive advantage: a review and empirical study. Strategic Management Journal, 16, 15-37. (1995).
http://dx.doi.org/10.1002/smj.4250160105
Samson, D., & Terziovski, M. The relationship between total quality management practices and operational performance. Journal of Operations Management, 17, 393-409. (1999).
http://dx.doi.org/10.1016/S0272-6963%2898%2900046-1.
Huarng, F., & Chen, Y.T. Relationships of TQM philosophy, methods and performance: a survey in Taiwan. Industrial Management & Data Systems, 102, 226-34. (2002).
http://dx.doi.org/10.1108/02635570210423271
Parast, M.M., Adams, S.G., & Jones, E.C. Improving Operational and Business Performance in the Petroleum Industry through Quality Management. International Journal of Quality & Reliability Management, 28, in press. (2011).
http://dx.doi.org/10.1108/02656711111121825
Kaynak, H. The relationship between total quality management practices and their effects on firm performance. Journal of Operations Management, 21, 405-35. (2003).
http://dx.doi.org/10.1016/S0272-6963%2803%2900004-4
Johnson, D.M. Empirical study of QS 9000 using principal components analysis and robust regression. The Quality Management Journal, 11(1), 33-46. (2004).
Delmas, M. Stakeholders and competitive advantage: the case of ISO 14001. Production and Operations Management, 10, 343-58. (2001).
http://dx.doi.org/10.1111/j.1937-5956.2001.tb00379.x
Braun, B.Building global institutions: the diffusion of management standards in the world economy – an institutional perspective, in Alvstam, C.G. and Schamp, E.W. (Eds), Linking Industries Across the World, Ashgate, London, 3-27. (2005).
Zeng S., Tian P., Shi J., Implementing integration of ISO 9001 and ISO 14001 for construction. Managerial Auditing Journal 20 (4), 2005., pp. 394–407.
Zeng S., Jonathan J.S., Lou G.X., A synergetic model for implementing an integrated management system: an empirical study in China, Journal of Cleaner Production 15,
, pp. 1760-1767.
Jorgensen T., Remmen A., Mellado D., Integrated management systems – three different levels of integration, Journal of Cleaner Production 14, 2005., pp. 713-722.
,.Jorgensen T., Towards more sustainable management systems: through life cycle management and integration. Journal of Cleaner Production., 2007.
Integrated management system: The experiences of three Australian Zutshi A., Sohal A., organisations. Journal of Manufacturing Technology Management, 16(02),2005., pp. 211-232.
Standard SRPS EN ISO 22000:2007 – Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane-Zahtevi za svaku organizaciju u lancu hrane ISS,2007.
Douglas A., Glen D., Integrated management systems in small and medium enterprises.
Total Quality Management, 11(4/5&6), 2000., pp. 686-690.
Pravilnik o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja "Službeni glasnik RS", br. 22/2018.
Zakon o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe ″Službeni list SFRJ″ br. 53/1991,
Pravilnik o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica u prometu ″Službeni list SRJ″ br. 26/1993, 19.Pravilnik o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja "Službeni glasnik RS", br. 22/2018.
Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa "Službeni list SRJ" br. 52/95.
Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za pekarski kvasac "Službeni list SRJ" br. 9/02.
Pravilnik o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine" Službeni list SCG" br. 56/03 i 5/04.
Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za fine pekarske proizvode, žita za doručak i snek proizvode "Službeni list SCG" br. 12/05.
Pravilnik o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica "Službeni list SCG" br. 4/04, 12/04 i 48/04.
Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za pomoćna sredstva u proizvodnji prehrambenih proizvoda "Službeni list SRJ"br. 62/02.
Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu "Službeni glasnik RS" br. 135/04.
Арсовски С., Лазић М., Водич за инжењере квалитета, Центар за квалитет,
Машински факултет, Крагујевац, 2008.
Đorđević J. Integrisani menađjment sistemi, YUSQ ICQ 2006 – International Journal „Total Quality management & Exellence“ Vol. 35, No. 1-2, 2007.
Salomone R., Integrated management systems: experiences in Italian organizations.
Journal of Cleaner Production, XX(2008), 2008., pp. 1-21.
Povratni linkovi
- Trenutno nema povratnih linkova