SOCIOLOŠKI PRISTUP U UPRAVLJANJU SREDNJOŠKOLSKIM NASILJEM U SRBIJI U COVID – 19 POSTPANDEMIJSKOM PERIODU

Milena Milosavljević Stević, Zivota Radosavljević, Aleksandar Andjelković

Sažetak


Apstrakt: Evidentno je da se svet sa nasiljem svih vrsta i različitih nivoa susreće kroz čitavu istoriju. Precizne analize pokazuju da se ovo pitanje u savremenom društvu razmatra sa stanovišta bezbednosti i prava, gde se akcenat daje na preventivno delovanje i sankcionisanje nasilnika. Malo je radova koji obrađuje sociološku stranu nasilja, iako sociologija kao društvena nauka razmatra odnose među ljudima i njihove međusobne interakcije. S obzirom da je sociologija razvila specijalizovane grane, poput sociologije kulture, sociologija sela, sociologije religije, sociologija biznisa, sociologija rada, sociologija sporta, itd. treba razmišljati i o uvođenju sociologije nasilja kao granske nauke koja bi se celovito bavila problemom nasilja. Ovo je značajno jer se intenzitet nasilja koje nije direktno vezano za ratna dejstva radikalno povećava, čak i sa dramatičnim posledicama.

Cilj rada je da ukaže na pojedine sociološke fenomene koji utiču na nasilje u srednjim školama Srbije, kako bi se rezultati istraživanja mogli koristiti u kreiranju politika i strategija borbe protiv svih vrsta nasilja u srednjim školama.


Ključne reči


Sociologija nasilja, Srednjoškolsko nasilje, Poverenje i nasilje, Solidarnost i nasilje, Socijalizacija škole.

Reference


Anđelković M. „Post pandemic pandemics with regard to Serbia“, u COVID-19 pandemic crisis management a non medical approach“, Internacionalna thematic proceedings, FITI, Beograd, 2020.

Dibe F. „Srednjoškolci“, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2002.

Deretić I. „Logos, Platon, Aristotel“, Plato, Beograd, 2009.

Sahlberg P.„Finskje lekcije“, Novoli, Beograd, 2013.

Grmuša A. „Vršnjačko nasilje kao bezbednosni rizik u srednjim školama“, Doktorska disertacija, Fakultet za bezbednost, Beograd, 2022.

Radosavljević D. et. al: „Upravljanje ljudskim potencijalima“, FPSP, Beograd, 2022.

Radosavljević M. et. al: „Dileme oko efikasnosti pojedinih mehanizama za suzbijanje nasilja u srednjim školama Srbije“, u Upravljanje srednjoškolskim nasiljem u postpandemiji COVID-19 u Republici Srbiji“, Tematski zbornik, FITI, Beograd, 2023.

Stanković I. et. al: „Bezbednost dece u sajber prostoru“, u Upravljanje srednjoškolskim nasiljem u post pandemiji Covid-19 u R. Srbiji, tematski zbornik, FITI, Beograd, 2023.


Ceo tekst: PDF

Povratni linkovi

  • Trenutno nema povratnih linkova


Copyright ⓒ 2013 ..: Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo - Beograd :..